2013年5月19日日曜日

縄文人、弥生人 Dzsómon, jajoi

Tegnap a fővárosban volt némi elintéznivalóm, így  ügyes-bajos dolgaim végeztével egy barátommal   elugrottunk a Nemzeti Természeti és Tudományos Múzeumba, ahol minket leginkább a rekonstruált  dzsómon, jajoi stb kori  emberek érdekeltek. Szerencsére sikerült pár képet készíteni, úgyhogy ezeket fel is teszem ide.  Köszönöm  caxapa közreműködését! どうもありがとう!


1.  Minatogavai ember 港川人.  Okinava déli részén találták, 15-20 ezer éves lehet. Az Aszahi simbun (朝日新聞) egy 2010-es cikke szerint a múzeumban kiállított replika még a régebbi elképzeléseket tükrözi. Az újabb vizsgálatok  így rekonstruálták a minatogavai ember arcát.
















2. Dzsómon-kori ember 縄文人. Kb 10 ezer évig tartó korszak az i.e. 4. századig. 

A dzsómon elnevezés az angol "Cord marked pottery" japán fordításából ered. Az angol kifejezést Edward Sylvester Morse alkotta meg és használta a Shell Mounds of Omori c. könyvében (1879). 
  Cord marked pottery (1879) → 索紋(さくもん)→ 縄紋土器 (じょうもんどき)→ 縄文土器 (じょうもんどき)














3.Jajoi-kori ember 弥生人.  Kb  i.e 5-4. század ~  i.sz.  3. század.






















Idevágó tanulmány tavalyról:  The history of human populations in the Japanese Archipelago inferred from genome-wide SNP data with a special reference to the Ainu and the Ryukyuan populations.

0 件のコメント:

コメントを投稿

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。